Fed’in faiz artırımlarıyla emtia fiyatlarını domine etmesine karşılık OPEC’in üretim kısma hamlesinin arkasından petrol piyasasında, hatlar ABD ve Suudi Arabistan’dan gelen açıklamalarla gerilmişti. Münakaşaya bu kez Dünya Bankası raporu damgasını vurdu.
Dünya Bankası, G7 ülkelerinin Rus petrol alımlarına maksimum fiyat kısıtlaması getirme önerisinin sadece büyük yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülkeler plana iştirak etmesi halinde işe yarayabileceğini söylemiş oldu.
Bankanın yayınladığı petrol görünümünde yer edinen değerlendirmelere gore, tavsiye edilen G7 petrol fiyatı tavanı Rusya’dan petrol akışını etkileyebilir, sadece bu denenmemiş bir mekanizma ve hedeflerine ulaşmak için büyük yükselen piyasaların ve gelişmekte olan ekonomilerin katılımına gereksinim duyacak. Plandaki riskleri vurgulayan banka, raporunda Rusya’nın ihracatının yeni tecim önlemlerinden ne seviyede etkilendiği de dahil olmak suretiyle, yukarı yönlü risklere arz sorunlarının hakim bulunduğunu yazdı.
Açıklamada, tecim yollarının kesintiye uğraması sebebiyle kısa vadede Rusya’nın ihracatında mühim aksamaların meydana gelebileceğini, sadece “piyasa katılımcıları, öteki yaptırım bölümlerinde çoğunlukla olduğu şeklinde, yaptırımları aşmanın yollarını bulabileceklerini” de sözlerine ekledi.
ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık ve Japonya’dan oluşan G7 ülkeleri, geçen ay Rusya’nın enerji ihracatından elde etmiş olduğu geliri azaltmak amacıyla Rus petrolüne tavan fiyat uygulamayı kabul etmiş sadece fiyat sınırını hemen hemen belirlenmemişti.
Son Dakika Haberler