Mayıs sonuna kadar parasız gezilebilecek












11.05.2023 12:39
Son Güncelleme: 11.05.2023 12:39 Haber Deposu: İHA







Kültür ve Gezim Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, restorasyon emek harcamaları tamamlanan Kız Kulesi’nde, projede bilim kurulunda yer edinen Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridün Çılı ve Yüksek Mimar Han Tümertekin ile beraber izahat yapmış oldu. Restorasyon çalışmalarını özetleyen Bakan Ersoy, “İki senelik bir restorasyon sürecinden sonrasında Kuz Kulesi’ni tekrardan vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Burası 2400 senelik oldukca eski bir yapıdır. Bu süreçte yıkılıp yine yapılmış bir yapı. Cumhuriyet tarihindeki restorasyon emek harcamaları, 1944’te ve 1960’lı yıllarda yapılmıştı. Son olarak da 1998, 1999 ve 2000 döneminde gerçekleşmişti. Son olarak restorasyonu da bugün tamamlanmış oluyor.
Eski tarihlere baktığımızda değişik şekillerde değişik Kız Kulesi görüyoruz. Biz tadilat çalışmasına başlamadan ilkin 1944’teki restorasyonu inceledik. 1944’deki restorasyon emek harcaması esnasında yapının örneksiz kalan kısımları kule ve kale kısmıdır. Kule ve kale dışındaki yapının tüm gördüğünüz kısımları sonradan yapılmış eklentilerdir. Birçok eklenti de aslına uygun olmayan eklentilerdir. 1940’lı yılların gözde malzemesi olan fakat günümüzde birçok ülke tarafınca restorasyon çalışmalarında yasaklı araç-gereç olarak kabul edilen maalesef beton kullanılmış. Bunun benzer biçimde daha bir takım hatalı uygulama yapılmış 1994 ve 1960’lı yıllarda. Niçin beton yasaklı araç-gereç, bu sebeple betonun içinde bulunan kimyasallar ve tuzlar, örneksiz malzemeyle yapılmış orijinal duvarlara ve orijinal malzemeye zarar veriyor. Vakit içinde o malzemenin zarar görmesine ve yıpranmasına sebep oluyor. Gene aynı şekilde binlerce yıl ilkin örneksiz malzemesine bakılırsa meydana getirilen statik hesaplarını da altüst ediyor. Terastan sonrası ahşap planlanmış bu yapının. 1940’lı yıllardaki restorasyonlarda beton ağırlık bindirildiği için statik yapısı bozuldu. Senelerce devam eden bekleyişten sonrasında statik yapı duvarlara zarar vermeye başlıyor, delikler açılmaya başlıyor. Yarıklar açılmaya başlıyor. Bina yavaş yavaş kaymaya başlıyor” dedi.

Bakan Ersoy, “Bu özeliklerinden dolayı bu tadilat çalışmasında en mühim yaptığımız iki tane emek verme var. Bir tanesi sonradan meydana getirilen gereksiz orijinal olmayan eklentilerin kaldırılmasıdır. İkincisi binanın örneksiz malzemesiyle restore edilmesidir. Hem restorasyon hem de reskorsikyon esnasında binanın seneler önceki örneksiz malzemeleri kullanıldı. Restorasyon çalışmalarına başlamadan ilkin bir bilim kurulu oluşturduk. Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridün Çılı, Yüksek Mimar Han Tümertekin hocalarımız bilim kurulunda yer aldılar. Bilim kurulumuzun hazırladığı projeler Anıtlar Kurulu’nun da onayından geçtikten sonrasında uygulandı. Burada iki türlü emek verme var aslına bakarsak. Bir tanesi platformun üstündeki yapıyla ilgili emek harcamalar, bir tanesi de platformun altındaki emek harcamalar. Adacık dediğimiz bu yapıda binlerce yılda kopmalar, parçalanmalar oluşmuş. Platformun altında da ciddi bir emek verme yapılmış oldu. Bu platform örneksiz bir araç-gereç değildi. Bu platform kaldırıldı. Çevresinde L kazık sistemiyle daha güçlendirme yapılmıştı. Maalesef daha önceki kazık sistemi de hatalı yapılmış. Hem kısa kazıklar kullanılmış hem de bir tek iki tarafı yapıldığı için zaman içinde dalgayla beraber kayma meydana getirmiş. Şimdi hem dört tarafı kazıklandı hem de 25 metrelik kazıklarla sert zemine ulaşıldı. Bina oldukca sağlam bir hale getirildi. Bina depreme karşı güçlendirildi” açıklamasında bulunmuş oldu.
Kız Kulesi’nin II. Mahmut dönemindeki orijinal haline kavuştuğunu söyleyen ve bunu fotoğraflar ve cebinden çıkarttığı eski bir 10 lira üstündeki fotoğrafla gösteren Bakan Ersoy, “Bu binanın 1826 senesinde II. Mahmut döneminde çekilmiş fotoğrafı, bu da 2023 yılındaki fotoğrafı. Binanın aslına uygun olarak restore edildiğini burada da görebiliyorsunuz. Aslına bakarsak yakın tarihinde gözlemlediğimiz görüntüsü yanlış görüntüsü idi. Kulede zelzele güçlendirmesi sebebiyle orijinal olmayan çelikler yapılmış. Orijinal olmayan her türlü eklentisi söküldü. Bakın bu 10 liraların üstündeki görüntü hocalarımızın bizlere önerilmiş olduğu II. Mahmut periyodunun görüntüsüdür. Emsalsiz haline bu çalışmayla binamız getirildi. Bu akşam saat 21.00’den itibaren ışık ve lazer şovu ile beraber binamız açılıyor. Galata Kulesi ile Kız Kulesi’nin arasındaki aşk hikâyesinin senaryolandığı bir ışık ve lazer gösterisi yapılacak. Bu şov her akşam tekrarlanacak. Bu şov her akşam yapılacak. İstanbulluların Kız Kulesi’nden İstanbul’u izlemesi sağlanacak. Artık anıt müze şeklinde olacak. Mayıs sonuna kadar Kız Kulesi’ni görmek ve buraya ulaşım parasız olacaktır” diye konuştu.

Son Dakika Haberler