Berceste Ne Demek, TDK Lügat Anlamı Nedir? Berceste, bilhassa edebiyatta şiirler için kullanılmakta olan bir terim olma özelliğine haizdir. Berceste, şiirlerde yer edinen en güzel mısra ve beyit manasına gelmektedir. Herhangi bir şiirin içinde yer edinen ve en dikkat çekici, en fazla beğenilen dizenin berceste olarak adlandırıldığı ifade edilebilir. Sözlükte berceste, güzel, kuvvetli, kolay bir halde akılda kalıcı olan mısra ve beyitler şeklinde yer almıştır. Sözlükte; seçkin, güzel ve latif manalarına haizdir. Berceste ÖrnekleriBerceste örneklerinin, edebiyatta şiir türünde çoğunlukla rastlanıldığını söylemek mümkündür. En sevilen ve beğenilen dizelerin, berceste olarak adlandırıldığı bilinmektedir.
”Su uyur düşmen uyur hasta-i Hicran uyumaz’’ Şeyh Galip ”Ölmek kaderde var, yaşayıp köhnemek hazin’’ Yahya Kemal Beyatlı
”Bâki kalan bu kubbede bir hoş sedâ imiş.” Bâki
”Olmaya devlet cihanda bir nefes esenlik şeklinde” (Muhibbî =Kanuni)
”Su uyur düşmen uyur hasta-i hicrân uyumaz. ” Şeyh Gâlib
Mısra-i Berceste Nedir?Mısra-i berceste, divan edebiyatı şairlerinin şiirlerinde yer edinen en güzel dizeleri ifade etmekte olan bir terim olarak bilinmektedir. Mısra-i berceste hem de berceste-i mısra olarak da bilinmektedir. Bir şairin sanat yönünü gösteren en mühim özelliklerden birisi de mısra-i berceste olarak ifade edilebilir. Bilhassa divan edebiyatında kullanılan bir terimdir.
Son Dakika Haberler